Børneundersøgelser

Generelt om børneundersøgelser.

Alle danske børn i alderen 0 til 5 år skal, i henhold til sundhedsloven, have tilbudt syv forebyggende helbredsundersøgelser hos deres praktiserende læge. Ved hver undersøgelse vurderer lægen/sygeplejersken, om barnet er i trivsel, og om det udvikler sig som forventet i forhold til sin alder. Derudover rådgiver lægen/sygeplejersken om eventuelle kendte sygdomme hos barnet og/eller problemstillinger, som du/I fortæller om.

Et barns trivsel afhænger blandt andet af om det tager på og vokser som forventet. Det afgør lægen/sygeplejersken ved at måle og veje barnet ved alle helbredsundersøgelserne. Barnet vil også blive lyttet på, få tjekket øjne og syn, blive undersøgt  ang motorik, bevægelse og sprog. Kroppens forskellige dele vil blive undersøgt, alt efter alder og klager.

Ved flere af børneundersøgelserne bliver barnet vaccineret. Vaccinationerne følger et fastlagt vaccinationsprogram (klik her).

Det er vigtigt at du ved, at du som forælder spiller en vigtig rolle, da du kan være med til at bevare roen hos barnet. Det er en god ide at fortælle dit barn om hvad der skal ske inde hos lægen, så får barnet en bedre oplevelse. Yderligere skal du undervejs, berolige dit barn og hjælpe til med at holde et fast men kærligt greb, således at det går så hurtigt og så smertefrit som muligt.

Tryk på denne og se gode råd.

Under Børnevaccinationer, her, kan du også se om du til pågældende undersøgelse kan forvente at møde en sygeplejerske eller en læge.

Du kan også finde gode råd til før og efter vaccinationer her